Gender Positive GP+

Обучителният курс „GP + Gender Positive” ръководен от словенската организация Društvo Avtonomija (финансиран от Европейската програма Еразъм+) приключи наскоро. Društvo Avtonomija е асоциация, действаща в сферата на работата с млади хора, стремяща се да осигури възможности за младежи и активисти чрез международна ангажираност и дейност.

Основната цел на проекта беше създаването на пространство за диалог относно сексуалността и образованието, разглеждането на тези теми в цялата им комплексност и преоткриването им чрез участниците в обучителния курс.

С помощта на осем асоциации от различни европейски държави, 27 човека се събраха в живописното градче Брезице, Словения. Представените държави бяха България, Германия, Италия, Румъния, Испания, Великобритания и Словения.
Групата, състояща се от хора от различен произход и култура, работи усилено една седмица, за да постигне максимални резултати чрез методите на неформалното образование. Присъстваха представители от различни обществени сфери - LGBT*IQ организации, младежки лидери, учители и социолози, занимаващи се с равенството между половете.

Деликатността на темите и различното ниво на запознатост бяха същевременно най-трудното обстоятелство и най-големият потенциал на курса. Част от участниците изпитаха удоволствието за първи път да изразят своите виждания относно тези деликатни теми, а друга част задълбочи комплексността на интерактивните задачи и дискусиите за превъзмогване на стереотипи и предразсъдъци, възползвайки се от методите на неформалното образование, предоставено от преподавателите.

Всеки участник в курса предостави своята експертиза, умения и лични впечатления по време на обучителния курс. Споделените лични истории, идеи и знания направиха това събитие наистина незабравимо. През първата част от курса се осъществи изготвянето на споделени правила за създаване на сигурно място, където всеки участник може да се почувства свободен да изрази себе си. Това беше особено важно за обстойното обсъждане на деликатни теми като полови стереотипи, сексуалност и насилие. Групата премина през всички задачи и ги доразви по уникален начин, с ентусиазъм, умения и кураж.

С искреност споделяме, че случилото се в Брезице от 10 до 17 ноември 2015 беше революционно. Всеки от участниците, включително и преподавателите, достигна дълбоко личностно развитие и се завърна у дома зареден с нови виждания, вдъхновение и конкретни предложения за бъдещи действия. Групата на GP + Gender Positive изпрати сериозен апел срещу невежеството и насилието, в името на европейска култура на инклузия, равенство и свобода.